La lengua hablada (Gambitter)

Gambitter

Det talte sprog er meget forskelligt fra det skrevne. En vigtig forskel er brugen af gambitter, som hele tiden forekommer i samtaler, men ikke på skrift. Gambitter er småord og faste vendinger, man bruger til at regulere turskift i en samtale. De anvendes ofte til åbning af en dialog (hør lige her, mens jeg husker det), til neutral feedback (aha, ja, nå), til ekspressiv feedback (nej, hvor godt), som modsvar (nå, ja, jo men) og til at vinde tid (lad mig se, tja). Gambitter er rettere sagt samtalens olie og sørger for, at samtalen forløber uden pinlige pauser.

Jo flere gambitter, du kender på spansk, des nemmere bliver det både at forstå det talte sprog og tale mere flydende/autentisk. I de følgende aktiviteter skal du arbejde med gambitter fra samtalen mellem Apolonia, Víctor og Lore.

Actividad 2e: Gambitter i Apolonia, Víctor og Lores samtale

I transskriptionen, du har fået af din lærer, er nogle af gambitterne understreget. Kan du regne ud, hvad de betyder og anvendes til? Du kan eventuelt se filmen igen, så du samtidig kan høre, hvordan de bruger dem.

Skriv en liste med de gambitter (plus din oversættelse), du mener bruges til:

  • Neutral feedback
  • ekspressiv feedback
  • modsvar
  • at vinde tid

Måske er der flere gambitter, der passer i samme kategori, da de sagtens kan anvendes med forskellige formål. Måske er der gambitter, der slet ikke passer ind i nogle af dem. Er dette tilfældet, kan du muligvis få en idé til, hvad de så kunne udtrykke på siden her.

Tal om dem på klassen og skriv gambitterne ind i det gambitskema, du får af din lærer.

Actividad 2f: find flere gambitter

Find gambitterne i sidste halvdel af samtalen. Tilføj dem til dit gambitskema.

Actividad 2g: Find den rigtige oversættelse

Oversættelsen af gambitter afhænger ofte af konteksten. Tag quizzen og se om du kan finde den spanske gambit, der svarer til den danske.

Relaciona los gambitos con el mismo significado: